PPID

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction: PPID

Wat is PPID?

Een aandoening die vooral voorkomt bij oudere paarden en pony's.

Equine Cushing's disease, tegenwoordig beter bekend als PPID, is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij oudere paarden en pony's. PPID komt voor bij ongeveer 20% tot 25% van de paarden van 15 jaar of ouder, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen ,2,3.

Hormonale ontregeling

De hypofyse bevindt zich aan de basis van de hersenen en produceert hormonen, zoals ACTH, als reactie op hersensignalen.

Bij PPID zijn de normale mechanismen die de hormoonproductie door de hypofyse regelen beschadigd. Er is overmatige productie van de hormonen (ACTH) door de hypofyse. Deze hormonale overproductie heeft vervolgens invloed op het hele lichaam van het paard.

Wat zijn de tekenen van PPID?

Uw paard kan een breed scala aan klinische symptomen vertonen wanneer het lijdt aan PPID. De vroege klinische symptomen van PPID worden vaak over het hoofd gezien of in eerste instantie toegeschreven aan ouderdom. Dit zijn:

 • Ontwikkeling van een hangbuik en verlies van topline over de rug, beide geassocieerd met verminderde spiermassa
 • Abnormale vetverdeling (uitstulping van de holte boven de ogen)


 

Andere symptomen ontwikkelen zich naarmate de ziekte vordert:

 • Ontwikkeling van een lange, krullende vacht

 • Vertraagde of onvolledige rui van de vacht

 

Een meer sluimerend klinisch teken is de vatbaarheid voor infectie (inclusief parasitaire infecties, bijvoorbeeld wormen). Het meest zorgwekkende klinische teken van PPID is hoefbevangenheid, daarom moeten de hoeven regelmatig worden gecontroleerd door de hoefsmid.

Andere mogelijke symptomen zijn:

Abnormaal zweten

Overmatig drinken en plassen (PU/PD) 

Lusteloosheid

Onvruchtbaarheid

Wanneer u een van deze symptomen opmerkt zonder duidelijke reden, raadpleeg dan uw dierenarts.

Hoe wordt PPID gediagnosticeerd?

PPID moet worden gediagnosticeerd op basis van klinische tekenen en diagnostische tests1.

De meest gebruikte test om PPID te diagnosticeren is een bloedstaal om het niveau van het hormoon ACTH te meten. Aangezien de seizoenen invloed hebben op de bloedconcentratie van ACTH, wordt deze test bij voorkeur in de herfst uitgevoerd. Als de test geen duidelijk beeld geeft, wordt de test herhaald, of bij sommige paarden kan uw dierenarts vragen om aanvullende tests, zoals TRH-stimulatie.

En zoals eerder vermeld, kunnen in sommige gevallen klinische tekenen alleen voldoende zijn voor een juiste diagnose, bijvoorbeeld bij lang krullend haar. Vroegtijdige diagnose en behandeling van PPID zijn essentieel om de levenskwaliteit van het paard te verbeteren en secundaire ziekten zoals terugkerende infecties en hoefbevangenheid te voorkomen1,4,5.

Hoe kan PPID worden behandeld?

PPID is een levenslange aandoening die doorlopende, dagelijkse behandeling vereist, meestal met orale pergolide, en ondersteunende zorg 5.

 

Every horse is unique. A dose of pergolide that is working perfectly on one horse might give different results on another one. Based on your horse’s size and response to therapy, the dose of pergolide should be adjusted to achieve an optimal treatment response. Regular assessment of the dosage is recommended (every 4 to 6 weeks until stabilisation or improvement of clinical signs) to achieve the best treatment outcome with the least side effects.1,4

Ondersteunende zorg

Naast medicatie en afhankelijk van wat u bij uw paard ziet, moet de volgende ondersteunende zorg worden gegeven:

 • De vacht moet het hele jaar door kort worden gehouden om uw paard comfortabel en droog te houden. Vergeet bij lagere temperaturen niet om uw paard een paardendeken te geven.
 • Vanwege de effecten van verhoogde cortisolwaarden kan uw paard een zwakker immuunsysteem hebben dan normaal. Infecties kunnen gemakkelijker optreden. Regelmatige tandheelkundige controles, vaccinaties en ontworming zijn daarom essentieel.
 • Routinematig bezoek van de hoefsmid kan helpen bij het monitoren van hoefbevangenheid.
 • Geef uw paard voeding van goede kwaliteit en doe routinematig gewichtscontroles.
 • Onmiddellijke medische zorg zoals pijnverlichting en hoefverzorging, is nodig wanneer hoefbevangenheid waargenomen wordt.

 

 1. Equine Endocrinology Group. Recommendations for the diagnosis and treatment of pituitary pars intermedia dysfunction (PPID). July 2020. Available at: https://sites.tufts.edu/equineendogroup/ (accessed March 2022).

 2. Ireland and McGowan, et al. Vet J. 2018;235:22–33.

 3. McGowan TW, et al. Equine Vet J. 2013;45(1):74–79. 4. McFarlane D.

 4. Durham AE, et al. Equine Vet Educ. 2014;26(4):216–223.

 5. Carmalt JL, et al. Can J Vet Res. 2017;81:261–269.

keyboard_arrow_up