Rauwe voeding

BARF - De risico's van rauwe voeding bespreken met hondeneigenaren

Rauwe voeding - ook bekend als BARF dieet of RMBD - is een dieet dat voornamelijk bestaat uit rauw vlees, botten en organen. Voorstanders van rauwe voeding voor honden beweren dat het natuurlijker en gezonder is dan commerciële diëten. Er zijn echter verschillende potentiële risico's verbonden aan het voeren van honden met een zelfbereid rauwvoer dieet.

 

3 veelvoorkomende risico's van rauwe voeding 

Het is belangrijk om te zeggen dat de meeste bezwaren rond rauwe voeding betrekking hebben op de zelfgemaakte rauwe voeding. Fabrikanten van commerciële rauwe voeding zijn onderworpen aan dezelfde regels als elke andere fabrikant van dierenvoeding om te garanderen dat ze veilige en uitgebalanceerde voedingsproducten aanbieden.

 


Risico 1 - Onevenwichtige voeding

Zelfgemaakte rauwe voedingen zijn vaak gebaseerd op een beperkte selectie van ingrediënten, waardoor ze zonder de juiste aanvulling mogelijk niet alle voedingsstoffen leveren. In een onderzoek werden 95 stalen van zelfgemaakte rauwe voeding geanalyseerd; 60% bleek significante voedingsonevenwichtigheden te hebben en de overige 40% bleek kleine onevenwichtigheden te hebben of in balans te zijn.1

In een ander onderzoek2 bleek uit de nutriëntenberekening van 83 voedingen op basis van rauw vlees dat 94% ten minste 1 onevenwichtigheid in voedingsstoffen had en 66% meer dan 5 onevenwichtigheden in voedingsstoffen. De belangrijkste waargenomen onevenwichtigheden waren die in het calcium- en fosforgehalte (zowel te lage als te hoge niveaus) en te lage niveaus van vitamine D, vitamine A, jodium, koper en zink.

Voedingsstoftekorten of -overschotten kunnen bij volwassen honden gezondheidsproblemen veroorzaken op langere termijn.  Bij jonge, opgroeiende honden zullen gezondheidsproblemen veel sneller optreden, zoals orthopedische aandoeningen als gevolg van voeding met onevenwichtige calcium- en fosforgehaltes.

Het is waar dat je thuis geen voedingsdeskundige hebt die over je schouder meekijkt terwijl je kookt, maar er is een belangrijk verschil. Mensen eten meestal elke avond iets anders - dus als het menu van dinsdag tekortschiet aan iets, is de kans groot dat het menu van woensdag dit goedmaakt. Honden eten vaak hetzelfde, dus elke maaltijd moet gebalanceerd zijn - en daarvoor is training en expertise nodig.

Als je klant zelfgemaakte rauwe voeding overweegt, is het redelijk om te vragen hoe ze van plan zijn om een volledig uitgebalanceerd dieet te bieden naast het geven van alleen rauw vlees en botten. Als ze niet in staat zijn om dit te doen, stel dan voor dat ze commercieel bereid rauwe voeding gebruiken waarbij de fabrikant in staat is om een goed uitgebalanceerd voedingspatroon te garanderen.

1 Dillitzer, N, Becker, N, Kienzle, E. (2011) Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs. Br J Nutr 106: S53-S56. Frequency and extent of nutritional imbalances in “bone and raw food” (barf) rations.

2 Hajek V, Zablotski Y and Kölle P (2021) Computer-aided ration calculation (Diet Check Munich©) versus blood profile in raw fed privately owned dogs. J Anim Physiol Anim Nutr 00:1-10. https://doi.org/10.1111/jpn.13601


Risico 2 - Bacteriële besmetting 

Rauw vlees, botten en organen kunnen schadelijke bacteriën bevatten zoals Salmonella en E. coli.  Het spijsverteringsstelsel van een hond is ongelooflijk robuust, dus ze kunnen deze bacteriën normaal gesproken met weinig of geen schadelijke gevolgen aan. Hoewel bacteriële besmetting een risico kan zijn voor zieke honden met een slechte weerstand.

Het probleem is het uitscheiden van bacteriën - het uitscheiden van ziekteveroorzakende micro-organismen in de omgeving, met als belangrijkste routes de luchtwegen, het genitale kanaal en het darmkanaal. 

Deze bacteriën in huis kunnen schadelijk zijn voor iedereen, maar het is vooral zorgelijk voor mensen met een verminderde weerstand die in huis wonen.  Kinderen lopen ook een groter risico; hun immuunsysteem is nog in ontwikkeling en ze zullen eerder hun vingers - of iets anders - in hun mond stoppen.

Ook hier is het risico groter bij zelfgemaakte rauwe voeding. Net als al het commercieel bereide voeding voor huisdieren, is commercieel bereid rauw voer onderworpen aan wetgeving die vereist dat het goed getest wordt om er zeker van te zijn dat het veilig is, waardoor het risico op besmetting door voedsel geminimaliseerd wordt.

Het is waar dat kip voor menselijke consumptie ook salmonella kan bevatten, en we stoppen niet met het eten van kip.  Het verschil is dat we de kip koken.  De rauwe, onverpakte kip wordt slechts kort blootgesteld en dan op keukenwerkbladen, die we meestal schoonhouden.  We eten de kip ook gekookt, dus we verspreiden de bacteriën niet door het hele huis.

Om veilig met rauwe voeding om te gaan, moeten de eigenaren alle oppervlakken en keukengerei schoonmaken en desinfecteren die met het voedsel in aanraking zijn geweest, zowel de voeder- als de bereidingsruimten; contact met het gezicht van de hond vermijden en hun handen wassen na het aaien van hun hond.  Als ze deze voorzorgsmaatregelen nemen, dan is dat prima, maar hoe veel eigenaren zullen dat ook echt doen? Vooral het wassen van de handen na elk contact met de hond.

 


Risico 3 - Gevaar voor verstikking

Als honden botten te eten krijgen, kunnen ze het risico lopen op verstikking, doordat botten vast komen te zitten in de mondholte of doordat hun tanden breken. Botten kunnen versplinteren en schade aan het spijsverteringskanaal of gastro-intestinale perforaties veroorzaken. Het versplinteren en breken van botten is vooral een gevaar wanneer botten gekookt worden, maar kan ook voorkomen wanneer sommige soorten rauwe botten gevoerd worden. Darmverstoppingen zijn andere soorten verwondingen die in verband worden gebracht met het voeren van botten.

keyboard_arrow_up